среда, 1 апреля 2020 г.

Інформатика для групи 1-1, 2-2, 2-3 Урок 19. Тема: Поняття бази даних і систем керування базами даних, їх призначення.


Урок 19
Тема: Поняття бази даних і систем керування базами даних, їх призначення.
Ви дізнаєтеся:
v що таке база даних і модель даних;
v якими бувають моделі організації даних;
v що таке система керування базами даних;
v які особливості вікна СКБД Microsoft Access

Що таке база даних і модель даних?

База даних (БД) — це поіменована, структурована сукупність взаємопов’язаних даних, які належать до певної предметної області.
Бази даних створюють з певною метою, і для зручності опрацювання даних використовуються комп’ютери та спеціальні програми. Це дає змогу за потреби швидко змінювати дані й багаторазово використовувати їх під час розв’язування задач певної предметної області. Предметною областю називають сферу застосування конкретної бази даних. Це може бути супермаркет, бібліотека, туристична агенція, довідкова служба, школа, аптека тощо.
Сукупність атрибутів об’єкта та їх значень є даними конкретної бази даних, які мають певну логічну структуру, тобто описуються деякою інформаційною моделлю даних. Визначення об’єктів та їх атрибутів залежить від мети побудови бази даних: сфери застосування та потребкористувачів.
Модель даних — це опис об’єкта дослідження, виділення окремих параметрів (атрибутів) цього об’єкта, підготовка до добору та внесення конкретних даних (значень атрибутів).
Якими бувають моделі організації даних?
Характер зв’язків між елементами бази даних визначає модель організації даних. Найвідомішими є ієрархічна, мережева та реляційна моделі даних.
Ієрархічна модель даних базується на використанні графічного способу подання у вигляді деревоподібної структури. Зв’язок двох об’єктів ієрархічної моделі відображає їх взаємне підпорядкування. У суто ієрархічних моделях, як правило, кожний об’єкт може підпорядковуватися тільки одному об’єкту вищого рівня
(мал. 14.1).
Безпосередній доступ до даних можливий тільки від об’єкта найвищого рівня, який не підпорядковується жодному іншому (А).
Якщо структура даних виявляється складнішою, ніж класична ієрархія, то всі переваги такої моделі стають її недоліками. Щоб запобігти цьому, було розроблено мережеву модель даних. Вона фактично є покращеною ієрархічною моделлю, в якій один запис може бути нащадком (або предком) для багатьох інших. У мережевих моделях безпосередній доступ може здійснюватися до будь-якого об’єкта незалежно від його рівня. Можливий також доступ до пов’язаних даних від будь-якої точки входу.
Основний недолік ієрархічної та мережевої моделей - послідовний доступ до даних і недосконалий математичний апарат, що збільшує час опрацювання даних. Недоліком також є те, що кожний елемент цих моделей має складатися з посилань на інші елементи (з якими він пов’язаний). Тому ієрархічні та мережеві моделі на сьогодні фактично витіснені реляційними.
Суть реляційної моделі полягає в тому, що дані розподіляються на складові, пов’язані між собою відношеннями й подані у вигляді таблиці, яка має множину іменованих атрибутів (стовпців) і множину записів (рядків). Перетин рядка та стовпця - це клітинка, де зберігаються значення атрибута для конкретного об’єкта. Отже, реляційну модель даних деякої предметної області може бути подано у вигляді набору взаємопов’язаних таблиць.
Основним недоліком комп’ютерної реляційної моделі є постійна довжина запису даних і залежність швидкості опрацювання даних від розмірів бази даних.
Надалі ми будемо розглядати відображення моделі «сутність - зв’язок» на реляційні моделі даних. Для реляційної моделі даних сутністю є окрема таблиця, атрибут сутності також називають полем (стовпець таблиці), а екземпляр сутності- записом (рядок таблиці).
ДІЄ МО
Що таке система керування базами даних?
Програмне забезпечення, яке призначене для створення баз даних, оновлення даних, що зберігаються в них, забезпечення зручного доступу до баз даних з метою перегляду й пошуку даних, називається системою керування базами даних (СКБД).
Сучасні системи керування базами даних дають змогу:
опрацьовувати дані: здійснювати введення, добір, вставляння, оновлення, видалення даних тощо;
здійснювати пошук і формування запитів;
забезпечувати цілісність даних;
забезпечувати захист даних від несанкціонованого доступу та апаратних збоїв тощо.
До найбільш розповсюджених типів СКБД належать: ORACLE, MS SQLServer, Informix, Sybase, DB2, MS Access тощо.
Розглянемо основи роботи з базами даних на прикладі СКБД Microsoft Access.
MS Access - це система керування реляційними базами даних, яку призначено для роботи на автономному персональному комп’ютері або в локальній комп’ютерній мережі під управлінням операційної системи Microsoft Windows, і в якій збалансовано засоби й можливості, що є типовими для сучасних СКБД.
СКБД Microsoft Access має потужні, зручні та гнучкі засоби візуального проектування об’єктів за допомогою майстрів, що дає змогу користувачеві швидко створити інформаційну систему на рівні таблиць, запитів, форм і звітів.
До основних функцій СКБД Microsoft Access можна віднести:
проектування базових об’єктів — двовимірні таблиці з полями, що містять дані різних типів;
створення зв’язків між таблицями, з підтримкою цілісності даних, каскадного оновлення полів і каскадного видалення записів;
введення, збереження, перегляд, упорядкування, зміна та добір даних з таблиць з використанням різних засобів контролю даних, індексування таблиць і засобів алгебри логіки;
створення, модифікація та використання похідних об’єктів (запитів, форм і звітів).

Які особливості вікна СКБД Microsoft Access?
Інтерфейс користувача Microsoft Access - це комплекс програм, який реалізує діалог у процесі роботи користувача з програмою Microsoft Access.
Після запуску програми Microsoft Access відкривається вікно програми з початкової сторінки Файл/Створити (мал. 14.3).
Тут вказують спосіб створення бази даних, ім’я бази даних та папку для зберігання.
Відкривають базу даних вказівкою Файл/Відкрити або безпосередньо з файла бази даних, який має розширення accdb.
Вікно системи керування базами даних має подібні елементи до вікон уже відомих вам програм з пакета Microsoft Office та відмінності, які пов’язані зі специфікою даної програми (мал. 14.4).
Завдання для самостійної роботи
1. Прочитайте матеріали даного уроку та доповніть трьома типами запитань презентацію Вступ до теорії баз даних, яка зберігається в папці Бази даних на спільному ресурсі.
2.  Визначте, які основні недоліки має збереження даних у текстових документах у порівнянні з базами даних. Результати подайте у вигляді
радіальної діаграми.
3. Знайдіть в Інтернеті призначення та особливості об’єктно орієнтованої моделі даних. Порівняйте з ієрархічною, мережевою та реляційною. Відповідь подайте в текстовому документі. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий