среда, 1 апреля 2020 г.

Інформатика для груп 1-1, 2-2, 2-3 Урок 20. Тема: Реляційні бази даних, їхні об’єкти.


Урок 20
Тема: Реляційні бази даних, їхні об’єкти.
Ви дізнаєтеся:
v які особливості мають реляційні бази даних;
v які об’єкти може містити база даних в СКБД Microsoft Access

Які особливості мають реляційні бази даних?
Реляційна модель орієнтована на організацію даних у вигляді таблиць.
Кожний рядок таблиці містить дані про один окремий об’єкт системи (про конкретну книжку, співробітника установи тощо), а кожний стовпець - певні характеристики (властивості, атрибути) цих об’єктів.
Наприклад, атрибутами об’єктів можуть бути автор книжки, посада співробітника, відділ, у якому він працює тощо. Рядки такої таблиці називають записами, а стовпці - полями (мал. 15.1).
Кожний запис має відрізнятися від інших значеннями основного ключа - певного поля або сукупності полів, що ідентифікують запис, роблять його унікальним. Для кожного поля визначається тип і формат.
Будь-яка комп’ютерна реляційна модель, подана у вигляді таблиці, має такі властивості:
- кожний елемент таблиці - це один неподільний елемент даних - запис;
- усі стовпці таблиці однорідні, тобто всі елементи в стовпці містять дані однакового типу (числовий, символьний тощо) і не перевищують визначеної довжини;
- кожний стовпець має унікальне ім’я;
- однакові рядки в таблиці відсутні;
- порядок розміщення рядків і стовпців може бути довільним.
Різні таблиці можуть бути зв’язаними між собою через спільні поля. Наприклад, шкільний журнал оцінок можна розглядати як реляційну базу даних, що складається з декількох взаємопов’язаних таблиць: більше десяти таблиць із успішністю учнів класу з кожного навчального предмета, таблиця зведеної успішності, таблиця відомостей про учнів, таблиця реєстрації факультативних занять. Зокрема, у таблиці Відомості про учнів (мал. 15.2) основним ключем є поле Шифр учня.
А таблиця Успішності з предмета зв’язана з таблицею Відомості про учня спільним полем - Прізвище, ім’я, по батькові учня.

Які об’єкти може містити база даних в СКБД Microsoft Access?

Бази даних, створені у форматі MS Access 2010 (який також використовується в MS Access 2007, MS Access 2013, MS Access 2016), мають розширення файла accdb, а бази даних, створені в попередніх форматах Microsoft Access,- mdb (Microsoft Data Base).
Така база даних може містити об’єкти різних категорій. У лівій частині вікна бази даних можна відобразити список категорій об’єктів (мал. 15.3).
        При виборі зі списку відповідної категорії у правій частині вікна бази даних відображаються всі доступні об’єкти цієї категорії, які можна відкрити для перегляду або редагування 
(мал. 15.4): таблиці, запити, звіти, форми, сторінки даних, макроси та модулі.

Розглянемо основні категорії об’єктів, з якими працює MS Access.
Таблиці - двовимірні таблиці, які використовують для збереження даних у реляційних базах даних. Дані зберігаються в записах, які складаються з окремих полів. Кожна таблиця містить дані про сутності певного типу (наприклад, учнів). Одна база даних може містити кілька таблиць.
Запит - засіб для відбору даних, які задовольняють певним умовам. За
допомогою запитів можна дібрати з бази даних лише необхідні відомості або вносити зміни до таблиць бази даних в автоматичному режимі. Користувач може задавати запиту умови, відповідно до яких з бази вибираються дані, які задовольняють даним умовам, або формується нова таблиця, що містить дані з раніше створених таблиць відповідно до заданих умов.
Форма - засіб, який дає змогу спростити процес введення чи зміни даних у таблицях БД та забезпечує виведення на екран даних не лише у вигляді таблиць, а й у вигляді форм.
Звіт - засіб, який дає можливість вибрати з бази потрібні відомості й подати їх у вигляді, зручному для сприйняття та перегляду. Звіт може бути надрукований або включений у документ іншої програми.
Макрос набір макровказівок, які створюються користувачем для автоматизації виконання конкретних операцій. Макроси запускаються натисненням декількох клавіш і швидко виконують найбільш уживані операції, наприклад, відкриття таблиць і форм, виконання вказівок меню, управління вікнами та ін.
СКБД MS Access містить велику кількість вбудованих програм, що мають назву майстри: майстер таблиць, майстер кнопок, майстер форм тощо. За допомогою майстра здійснюється послідовне конструювання об’єкта відповідно до вказівок користувача.
В MS Access усі об’єкти бази даних мають візуальне відображення у вікні бази даних. Майже всі об’єкти бази даних передбачають роботу з ними в одному з двох режимів — подання та конструктора (мал. 15.5).
Більшість операцій з використання можливостей СКБД можна виконувати за допомогою пунктів меню програми та вказівок контекстного меню під час роботи з об’єктами, деякі з них - за допомогою кнопок панелі інструментів. Пункти меню можуть змінюватися залежно від об’єкта, який опрацьовується в даний момент, та режиму його відображення, наприклад, пункт Робота з таблицями з’являється в меню лише в тому разі, якщо відкрита таблиця бази даних.
У робочій області вікна MS Access, крім списку режимів створення об’єктів, відображаються створені об’єкти (наприклад, таблиці, форми тощо), які можна переглядати чи редагувати. Для цього необхідно виділити відповідний об’єкт, наприклад таблицю, та обрати вказівку Вигляд у вкладці Файл.
Наприклад, коли виділена таблиця, то обрання у списку Вигляд вказівки Подання таблиці задає режим таблиці, у якому можна переглядати та редагувати дані у вибраній таблиці. Вказівка Конструктор відкриває таблицю в режимі конструктора, який призначено для перегляду та змін структури таблиці.
ДІЄ МО
Самостійне завдання.
Вправа 1. Ознайомлення з об’єктами бази даних у різних режимах.
Завдання. Ознайомтеся з різними об’єктами бази даних Магазини в режимі перегляду та режимі конструктора.
1. Відкрийте базу даних Магазини, що міститься в папці Бази даних на спільному ресурсі.
2. Двічі клацніть на значку таблиці Магазини. Перегляньте вміст таблиці. Натисніть кнопку 
 
на панелі інструментів. Визначте кількість полів таблиці. Чи відображаються дані таблиці в режимі конструктора? Закрийте таблицю.
3. Виділіть таблицю Підсумок і натисніть кнопку  
4. Перейдіть у режим перегляду таблиці за допомогою кнопки 
Закрийте таблицю.
5. Клацніть правою кнопкою миші на таблиці Фільми та виберіть у контекстному
меню вказівку Конструктор. Закрийте таблицю.
6. Аналогічно перегляньте в режимах перегляду та конструктора інші об’єкти
бази даних: запити, форми, звіти.
7. Визначте предметну область даної бази та її призначення. 

Зразок виконання вправи 1. Ознайомлення з об’єктами бази даних у різних режимах.
(Перегляньте уважно відео за посиланням 

або за QR кодом 








Комментариев нет:

Отправить комментарий